7 shenjat që tregojnë se me të vërtetë po e teproni me kripën…

Përdorni shumë kripë në ushqim? Bëni kujdes pasi kjo po ua shkatërron trupin.

Këto janë shenjat që trupi juaj po ju paralajmëron se po e teproni me të dhe duhet të ndaleni:

Truri juaj ndihet i mjegullt

E dinit se kripa mund të ndikojë në funksionin e trurit tuaj?

Sipas një studimi kanadez të vitit 2011, të dhënat e 1,200 personave që kishin një dietë ushqimore me shumë kripë, kishin një rrezik më të madh të uljes së aftësive njohëse se sa ata që përdorin më pak kripë në dietën e tyre ushqimore.

Me kalimin e kohës është e rëndësishme që të mbani shënim se sa kripë konsumoni dhe bëni ndryshimet e nevojshme nëse i dalloni këto probleme në trupin tuaj.

Keni etje vazhdimisht

Ushqimet me sasi të lartë të kripës ju bëjnë të keni më shumë etje pasi natriumi përzihet me balancën e ujit në trupin tuaj.

Kushtojini vëmendje ushqyerjes tuaj, nëse gjatë një dite keni ngrënë ushqime me sasi të lartë të kripës, mundohuni të konsumoni sa më shumë ujë. Trupi juaj po kërkon ujë, që të rikthejë balancat në trupin tuaj.

Trupi juaj është fryrë në vende të ndryshme

Vetëm një natë me ushqime me sasi të mëdha kripe mund t’ju bëjë të dukeni dhe të ndiheni me të fryrë në mëngjes. Kjo quhet edema, fryrja e trupit nga uji i tepërt në trup. Imagjinoni se çfarë i bën trupit konsumimi i vazhdueshëm i kripës në sasi të lartë.

Sipas ekspertëve, edema mund të jetë simptomë e një sëmundjeje tjetër mjaft të rëndësishme por mund të jetë edhe simptomë e konsumimit të tepërt të kripës.

Zgjidhja e vetme është ulja e konsumit të kripës. Lexojini me kujdes etiketat e ushqimeve që konsumoni, përdorni ato me pak kripë si dhe kontrolloni sasinë e kripës që hidhni në ushqimet që gatuani.

Rrezikoni të keni gurë në veshka

Një dietë e mbigarkuar me kripë mund të rrezikojë seriozisht shëndetin e veshkave tuaja. Sipas ekspertëve të shëndetit, sasia e lartë e kripës mund të rrisë sasinë e proteinave në urinë dhe kjo do të thotë një rrezik i lartë për veshkat tuaja.

Përveç kësaj, mundësia që në veshkat tuaja të krijohen gurë është shumë e lartë. Nëse keni dhimbje në anën e veshkave duhet të bëni një vizitë tek mjeku dhe të konsultoheni me një nutricionist mbi sasinë e kripës që duhet të merrni në ushqime.

Keni ulçerë në stomak

Sasia e lartë e kripës lidhet me ulçerën në stomak dhe rrezikun e lartë për kancer thotë një studim i kryer së fundmi.

Megjithëse studime të tjera duhet të kryhen, në përgjithësi ato sugjerojnë se njerëzit duhet të tregohen të kujdesshëm me kripën pasi rrezikojnë veshjen e brendshme të stomakut.

Keni tension të lartë

Sasia e tepërt e kripës mund të rrisë presionin e gjakut pasi mban më shumë lëngje në trup se sa duhet dhe e bën zemrën që të rrahë më fort.

Konsultohuni me mjekun nëse një dietë ushqimore me sasi kripe të ulët do t’ju përmirësojë tensionin.

E doni gjithnjë kutinë e kripës në tavolinë

Ndërkohë që mund të jeni duke kontrolluar sasinë e kripës që merrni me ushqimet që blini, ka shumë mundësi që të jeni duke e tepruar me kutinë e kripës në tavolinë.

Nëse i hidhni kripë makaronave apo vaktit që po konsumoni disa herë, ju po e rrisni lehtësisht sasinë e kripës që po konsumoni.

Uleni përdorimin e kripës në tavolinë, sidomos nëse po konsumoni ushqime të gatshme që kanë tendencë të jenë të mbingopura me kripë.