A është Shqipëria vendi që do të bëhet shtab i ri i ISIS në Europë?

Ekspertët e terrorit kanë pohuar se një komb europian qendror mund të përdoret si një qendër për terroristët e ISIS në të ardhmen.

Referuar një raporti të publikuar nga tabloiti britanik “Daily Star” ku thuhet  se: “Sulmet e fundit terroriste në Europë, kanë shkaktuar alarmin se ISIS jo vetëm rekturon militantë nga vendet e Ballkanit por edhe se pikërisht këta ekstremistë, do të ndërtojnë një bazë të fuqishmë në këtë shtet”.

Dhe fjala është tek Bosnja, kjo pasi lidhjet e Bosnjes me Islamin e bëjnë atë më në rrezik për t’u bërë një strehë e sigurt për terroristët, sipas Forumit për Studimin e Terrorizmit Ndërkombëtar.

Presidenti i forumit, Milani Pasanski, pretendon se militantët me shumë gjasa do të kalojnë në kufijtë e Bashkimit Europian edhe pse shërbimet kundër terrorizmit kanë qenë në gatishmëri të lartë. Ata në vend të kësaj do të vendosin në periferi masa siguri, kryesisht në Kosovë, sugjeroi ai.

Një tjetër ekspert i terrorizmit, Djevad Galijaseviç, ka thënë: “Infrastruktura islamike ka qenë rreth e rrotull në Bosnjë në tre dekadat e fundit. Nuk ka pengesa që të pengojnë atë nga zhvillimi. Propaganda e [ideve radikale] dhe ndihma financiare [ndaj ekstremistëve] kanë vazhduar pa u pakësuar”.

Ai shtoi: “Dikush mund të blejnë çdo armë në Bosnje dhe disa terroristë kanë bankat e tyre”.

Javën e kaluar, njësitë austriake anti-terroriste arrestuar imam Nexhat Ballkanit, një njeri i njohur si ekstremist radikal boshnjak. Policia në Gjermani arrestoi gjithashtu xhihadistë në një xhami që është përdorur nga sulmuesit e terrorit Berlinit./kohajone