Aeroporti i parë në Irak u ndërt ua 5 000 vite më parë

Një ministër irakian deklaroi se nga objekti i lashtë i quajtur Sumerians kanë fluturuar anijet kozmike mijëra vite më parë.

Kazem Finjan, ministër i Transporteve të Irakut u tha gazetarëve në Maysan, në jug të vendit, se aeroporti i parë në botë është ndërtuar atje rreth 5 000 vite para erës sonë.

Ai tha se qytetërimi i lashtë Sumer, një nga shoqëritë më të vjetra të njohura, kanë përdorur aeroport për eksplorimin e hapësirës, duke zbuluar planetin Plutonin.

“Aeroporti i parë i cili është themeluar në planetin tokë ka qenë në këtë vend”, tha ministri.

“Moment i vështirë dhe unë nuk mendoj se dikush ishte aq trim sa ta kundërshtonte atë”, shkruan një studiues nga Qendra për Studime Akademike shiite.
Besohet se Sumerians u vendosën në rajonin historik të Mesopotamisë jugore, ose në jugun e Irakut rreth 5500 në 4000 PES, p.e.s., ku ata zhvilluan bujqësinë, tregtinë, artizanalin, të gërshetuara me metalurgji dhe qeramikë.