Buxhovi: Partitë politike e kanë kthyer shtetin në plaçkë

Historiani Jusuf Buxhovi, në emisionin ‘Ora e Fundit’ në Klan Kosova, ka rrëfyer mendimet e tij mbi Referendumin e vitit 1991 për Pavarësinë e Kosovës, por edhe për LDK-në, ku ishte një nga themeluesit e saj, dhe për aktualitetin politik në vend.

Në 25 vjetorin e mbajtjes së Referendumit, Buxhovi ka thënë se është një nga ngjarjet më madhore në historinë e Kosovës, pasi e ka ndihmuar vendin në të gjitha etapat.

“Referendumi për Pavarësi është më se i rëndësishëm për shtetndërtimin e Kosovës. Është një ndër ngjarjet më madhore historike. Referendumi për Pavarësi e ndihmoi Kosovën t’i hapë binarët e shtetit të vet pasi obligonte që Kushtetuta e Kosovës të ndryshonte”, tha Buxhovi.

Buxhovi thotë se me themelimin e Lidhjes Demokratike të Kosovës, ai ishte ide e përgjithshme e gjithë liderëve që punuan në të gjitha strukturat e shtetndërtimit të Kosovës. “Pa Referendum nuk mund të shkohej më tutje”.

“Që nga Kushtetuta e deri tek Referendumi është një periudhë që është përcjellë me përplot ngjarje historike. Faktori ndërkombëtar asokohe ishte shumë i interesuar që të ndërhynte pasi gjithë Jugosllavisë i hyri flaka në atë periudhë”.

“Ishte një afat kohor kur duhej të gjitha pjesët konstituive duhej të deklaroheshin për vete. Qëndrimi ynë i përbashkët ka qenë që të shkohet në këtë infrastrukturë të shtet-ndërtimit”.

“Serbia në atë kohë mundohej të përdorte një metodologji që ai referendum, sipas tyre, ishte i paligjshëm dhe i pavlefshëm”.

“Gjithë Kosova ka qenë e përcaktuar për Referendum. E prisnin me entuziazëm të madh një veprim të tillë. Shumica e mediumeve botërore kanë qenë këtu dhe të gjitha ato punë janë transmetuar si të suksesshme”.

“Është meritë e gjithë Kosovës. LDK ishte bartëse e këtij procesi dhe ka një meritë shumë të madhe për këtë ide. SHBA edhe në atë kohë na përkrahu me një mbështetje të plotfuqishme, kishim dhe juristë amerikanë të cilët na kanë ndihmuar”.

Buxhovi e ka analizuar edhe Lidhjen Demokratike të Kosovës.

“LDK ka dy pamje. Ka pamjen historike nga themelimi e deri më 24 mars të vitit 1999. Ishte lëvizje kombëtare, popullore, me vizion historik. Nga 24 marsi 1999, LDK nuk është ashtu siç ishte më parë. Ka filluar konkurrenca politike në pluralizimin partiak”.

“Aktualisht, LDK nuk dallon shumë nga partitë tjera politike, pasi të gjitha kanë ngapak lidhje edhe me kriminalitet. Unë merrem me gjendjen e përgjithshme të klasës politike në Kosovë, e cila është për keqardhje”.

“LDK ka qenë shtëpi e intelektualëve, tashmë nuk është më. Shumë faktorë të ndryshëm e kanë sjellë në këtë nivel. Të gjithë janë pjesë e një amalgami ku politika po shikohet si interes përfitimi”, thotë ai.

‘’Partive të tjera mund t’iu lejohet cfarëdolloj eksperimenti, por LDK-së nuk i lejohet. Sepse LDK po të ishte e fuqishme në Parlament, nuk do lejohej që të dështonin shumë çështje siç është luftimi i korrupsionit. Më shumë kemi bomba tymi, sesa projekte të reja për shtetndërtimin e Kosovës”.

“Partitë politike e kanë kthyer shtetin në plaçkë, jo vetëm pozita por edhe opozita, ngase kjo skenë politike është shumë e ngatërruar. Ajo nuk e ka qëllim ardhmërinë më të mirë të qytetarëve, por plaçkitjen”.

Kurse sa i përket deklaratave politike të ditëve të fundit për mundësinë e një lufte të re në Kosovë, Buxhovi ka thënë se ato janë “axhamillëk”.

“NATO cakton se a guxohen të lëvizen kufijtë në Ballkan apo jo. Deklaratat tjera janë komike, ato vetëm sa i bëjnë dëm proceseve. Çdo demarkacion i Kosovës duhet të shikohet si ngjarje historike. Sepse po shënohen vija kufitare të një shteti. Ajo cfarë kam parë është thjesht një tallje me ato gjëra serioze”.

“Gjithë ky cirk që është bërë në Parlament, tërë Kosovës i ka dhënë pamje të keqe, që tregon se këtu shumëkush nuk e dëshiron shtetin e Kosovës për të cilin mendojnë se është i përkohshëm”.

Ai mendon se “shumë nga politikanët kosovarë që bëjnë zhurmë dhe krijojnë mjegull janë kandidatë potencialë për t’u ndjekur prej Gjykatës Speciale. Cirkun që e kanë bërë e kanë bërë jo për hallin e Kosovës, por për hallin e tyre”, tha ai.

Buxhovi mendon se edhe problemi i Kishës Ortodokse në kampusin e UP-së është pjesë e marketingut dhe e lojërave që po bëhen tash.

“Askush nuk e ka ndalur politikën kosovare që ta zgjidh më herët ceshtjen e kësaj kishe”, ka përfunduar Buxhovi, njofton Klan Kosova.