Europa e frikësuar: Po vijnë xhihadistët !

Një e treta e 5000 xhihadistëve evropianë të cilët udhëtonin për të luftuar në Siri dhe Irak janë kthyer tashmë në Evropë me një “mision të veçantë”, paralajmëron një raport i ri nga BE-ja. Autoritetet e bllokut janë alarmuar për sulme të mundshme terroriste në tokën evropiane

Shefi anti-terrorizmit të BE-së do t’i prezantojë gjetjet e raportit, të cilin AFP e ka siguruar para ministrave evropianë.

Ai thotë se nga 5.000 xhihadistët që i janë bashkuar terroristëve në Irak dhe Siri, rreth një e treta janë kthyer tani në Evropë. Edhe pse dokumenti nuk ofron një shifër të saktë, numri thuhet se mund të jetë më i lartë se 1,750.

Raporti veçanërisht është shqetësues se “ata mund të rikthehen në misione të veçanta.”, përcjell albinfo.ch.

Xhihadistëve që janë kthyer, disa janë dënuar ose janë në vuajtje të dënimit, ndërsa të tjerët janë të lirë dhe i janë kthyer jetës normale. Raporti tha gjithashtu se xhihadistët nga Libia mund të marrin lidhjet me të afërmit në Evropë.

Ndërkohë 2.500 luftëtarë nga Evropa mbeten në fushë beteja”, shkruan AFP, duke cituar raportin, duke shtuar se 15 deri 20 për qind prej tyre vdiqën në luftime. Të enjten, ministri i jashtëm austriak Sebastian Kurtz paralajmëroi për rritjen e kërcënimit terrorist në Evropë, duke folur në një takim të ministrave nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE).

“Përveç operacioneve ushtarake në Siri dhe Irak, ne duhet të merremi me ta (terroristët) duke përdorur ideologjinë dhe policinë. Ne duhet të bashkohemi për të parandaluar të rinjtë që bashkohen në ideologjinë e tyre. ”

Shqetësimet i ka shprehur edhe kreu i agjencisë britanike të inteligjencës MI6 duke paralajmëruar sulme të xhihadistëve në Britaninë e Madhe.

Një raport nga Europol  thotë se terroristët e Shtetit Islamik ISIS janë “mbledhur në ekipe në Siri” për “të kryer sulme terroriste.” Dokumenti paralajmëron se autorët mund të përdorin të njëjtat taktika që kanë përdorur në Irak dhe Siri, transmeton albinfo.ch.

Më 30 tetor, kreu i Zyrës Federale të Gjermanisë për Mbrojtjen e Kushtetutës (BFV), Hans-Georg Mass, tha se suksesi kundër terroristëve në zonat përkatëse ushtarake mund të çojë në sulme në tokën evropiane.

Duke reaguar ndaj operacionit në Mosul kundër ISIS, Maceo paralajmëroi: “Është mirë. Por, si rezultat kjo mund të ndodhë që mbështetësit e ISIS në Evropë të vijnë me sulme të dhunshme “. Evropa, veçanërisht Gjermania, Franca dhe Belgjika kanë qenë objekt i disa sulmeve terroriste gjatë vitit të kalua. Në disa raste autorët e krimit janë shprehur të kenë mbështetjen e ISIS apo janë nxitur nga organizata, përfshirë edhe përmes mediave sociale.