Gripi i shpendeve edhe ne Maqedoni

Pas informacionit të publikuar në lidhje me praninë e gripit Avian sëmundjes, e njohur si gripi i shpendëve në disa vende evropiane dhe vende të rajonit, Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë-Maqedoni, ka ngritur nivelin e kujdesit në vend, përcjell Telegrafi Maqedoni.

‘Është dërguar një letër për Shoqatat veterinere për raportimin e vdekshmërisë së mundshme në rritje te fermat e pulave, apo për zogjtë shtegtarë të ngordhur. Janë marrë aktivitete për informimin në kohë për masat parandaluese që duhen marrë pronat në mënyrë që të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit ose transmetimit të sëmundjes në ferma, si dhe njohuritë e saj dhe arsyet e cila ajo mund të përhapet. zgjerohet.

Sepse bëhet fjalë për sëmundje që ka një mënyrë të veçantë të përhapjes, që më së shpeshti përhapet përmes shpendëve shtegtarë…si dhe bëhet fjalë për një sëmundje që kryesisht e kanë zogjtë, por dhe njerëzit”, thuhet në deklaratën e AUV-it.

Nga agjencia thonë se kjo sëmundje duhet të regjistrohet dhe për këtë arsye bëhet thirrje që sa më shpejt të jetë e mundur shoqatat kompetente veterinare apo veterinari zyrtar i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë të raportojë çdo vdekshmëri e fermave të shpendëve.

Sëmundja aktuale e gripit avian është e pranishme në Gjermani, Danimarkë, Holandë, Hungari, Austri, Kroaci dhe vende të tjera