ISIS në 2017, therje nëpër Europë për të nxitur betejë apokaliptike. Shqipëria në listë?

Xhihadistët e Shtetit Islamik janë në Europë dhe janë në pritje për të kryer sulme, kanë paralajmëruar shërbimet e sigurisë. Britania është ndër vendet që është në “listën e synuar” për agresion. Europol tha se në vazhdën e sulmeve vdekjeprurëse në Belgjikë dhe Francë, ekstremistët ka shumë të ngjarë të godasin përsëri.

Të gjitha shtetet anëtare të BE-së që marrin pjesë në koalicionin kundër ISIS, duke përfshirë Britaninë, janë konsideruar nga grupi si “objektiv legjitim”. Një raport i publikuar sot nga Europol tha: “Franca mbetet në listën e synuar nga ISIS për agresion në BE, por edhe Belgjika, Gjermania, Holanda dhe Mbretëria e Bashkuar”.

Raporti shtoi edhe se: “Vlerësimet nga disa shërbime të inteligjencës tregojnë se dhjetëra njerëz të drejtuar nga ISIS mund të jenë aktualisht të pranishëm në Europë për të kryer sulme terroriste dhe se ISIS ka përgatitur sulme terroriste në Europë që nga viti 2013”.

Inteligjenca sugjeron se ISIS ka mbledhur grupe në Siri të cilat janë dërguar në BE, të ngarkuar për kryerjen e sulmeve, tha studimi. Europol gjithashtu ngriti mundësinë e një normë në rritje në kthimin e luftëtarëve të huaj, nëse ISIS është i mundur ose ka dobësuar rëndë në Siri dhe Irak.

Rritja e presionit ushtarak mbi ISIS, duke përfshirë një ofensivë të madhe në Mosul, Irak, ka ngjallur shqetësim në lidhje me zhvendosjen e mundshme të militantëve. Raporti tha: “Ata që arrijnë të hyjnë në BE, përbëjnë një rrezik për sigurinë në Bashkimin, duke pasur parasysh që është një sfidë afatgjate”.

Revista e ISIS u bëri thirrje radikalëve islamikë të bëhet “vrasës serial” në rrugët e Europës.

Europol gjithashtu ka thënë:

  • Shkalla dhe ndikimi i sulmeve “Aktori i vetëm” është në rritje.
  • Ka “rrezik real dhe të pashmangshëm” që elementët e diasporës të jenë të prekshme për radikalizimin në Europë dhe në shënjestër nga rekrutuesit ekstremist islamik.
  • Informacione të pakonfirmuara sugjerojnë se autoritetet gjermane ishin në dijeni për rreth 300 përpjekjeve të regjistruara të bëra nga xhihadistët për të rekrutuar refugjatët të cilët ishin duke u përpjekur për të hyrë në Europë deri në prill 2016.
  • Armë zjarri automatike mbeten armët e zgjedhjes së qelizave terroriste por gjithashtu është e mundur që ISIS do të marrë në konsideratë përdorimin e armëve biologjike kimike, ndërsa bomba mbi makina mund të shfaqet si një metodë sulmi.
  • Individët dhe grupet e përfshira në veprimtari terroriste dhe ekstremiste përdorin teknika për të fshehur komunikimet e tyre ndaj agjencive të zbulimit.