Ja fjalimi i plotë i Angela Merkel para mediave me Edi Ramën në Berlin!

Në një mënyrë të pazakontë për Berlinin politik por edhe për mysafirët që Kancelarja e Gjermanisë Merkel i pret mysafirët e saj, sot jo pas takimit por para se të zhvillohet ky, Angela Merkel dhe Edi Rama u janë drejtuar mediave në zyren e Kancelares. Kjo mbase edhe për shkakun që Berlini, ashtu siç edhe ishte pritur, nuk do të jepte lajme edhe shumë të mira për Qeverinë e Ramës për të filluar bisedimet me BE-në, Merkel, me këtë lëvizje evitoi një rrezik që do të mund të shfaqej me rastin e paraqitjes para mediave pas takimit. Kjo evitoi pyetjet e mundshme të gazetarëve dhe Edi Ramës i dha mundësinë që të interpretojë siç ky dëshiron kërkesat e Berlinit. E ato, përkundër simpatisë së madhe që Rama ka tek Merkel, konkrete

Në vazhdim, pa e zgjatur Gazeta Blic ua sjell të plotë deklaratën e Zonjës Merkel:

Zonja dhe zotërinj, unë jam e kënaqur që sot mund të përshëndes kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama këtu – mund të them edhe një herë që ai është i mirëpritur. Ne duam të flasim për zhvillimet e fundit politike në Shqipëri sot gjë kjo të cilën ne e bëjmë këtë shumë rregullisht. Për mua tani është një nder i madh për të bërë këtë në festën kombëtare të Shqipërisë, prandaj unë do të doja të përgëzoj kryeministrin dhe të gjithë qytetarët e Shqipërisë: Urimet e mia më të përzemërta për këtë ditë dhe Shqipërisë i dëshirojmë një zhvillim sa më të mirë.

Shqipëria është një partner i rëndësishëm dhe aleat në NATO, vend që pas trazirave të para 26 vjetëve më parë ka shënuar progres. Me Shqipërinë ne kemi marrëdhënie miqësore dhe të ngushta – guxoj të them edhe bilaterale. Është e rëndësishme pokështu të themi në ditët e sotme, se Shqipëria ka ndryshuar rrënjësisht gjatë viteve të fundit dhe se janë bërë reforma të rëndësishme të cilat do të vazhdojnë të ndërmerren edhe më tej. Komisioni Europian do të ndjekë zhvillimet e vazhdueshme në Shqipëri dhe ka pranuar gjithashtu këtë progres në raportin e fundit të vendit. Dua të përgëzoj kryeministrin Edi Rama ngrohtësisht në këto përparime.

Republika Federale e Gjermanisë është përpjekur për të mbështetur Shqipërinë dhe këtë do të vazhdojë ta bëjë përsëri, për shembull, duke pasur përfaqësues të rregullt të dërguar në në kuadër të Misionit Evropian për Sundimin e Ligjit- EURALIUS. Ky angazhim ka kontribuar në vendosmërinë për reformën gjyqësore që është vënë tashmë në lëvizje dhe është bërë ligj.

Tani qëllimi, sigurisht, është të vazhdojmë së bashku këtë rrugë në këto piketa të rëndësishme. Komisioni Evropian identifikon pesë prioritete këtu. Kjo përfshin zbatimin e vazhdueshëm të reformës gjyqësore. Kjo sigurisht përfshin luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Në këtë kontekst, janë edhe masat e përhershme në agjendë, dhe këtë e ka konstatuar edhe Komisioni Evropian. Natyrisht, Shqipëria do të bashkëpunojë me misionin e OSBE me qëllim që zgjedhjet të kalojnë siç duhet.

Unë besoj se ne mund të themi në përgjithësi se këtu janë arritur rezulatet të rëndësishme. Kush e sheh se çfarë potenciali i konflikteve të brendshme politike ekziston, e din që ajo e merr shumë forcë dhe duhet shumë kurajo për të ecur kësaj rruge. Ne do të flasim me detaje rreth asaj se si Gjermania mund të ndihmojë për të siguruar që kjo rrugë të përballohet në mënyrë edhe më të suksesshme!

Mirë se vini, i Dashur Edi Rama!