Ka filluarti humbet vlera monedhës Euro

Eurozona gjithmonë po zhytet në telashe. Pas kërcënimeve të shtete kryesore në Europë, se mund të dalin nga Bashkimi Europian, kriza ekonomike dhe monedha euro po bëhet një problem e shqetësim në rritje.

Euroja ka rënë në nivelin më të ulët kundrejt dollarit që nga dhjetori i 2015, ku ekspertët paralajmërojnë se rënia e monedhës gjatë javës së ardhshme, do të jetë për shkak të shqetësimeve për ekonominë e eurozonës. Investitorët kanë hedhur çmendurisht monedhën e përbashkët mbi 10 seanca të njëpasnjëshme tregtare. Që nga kur euro u prezantua në vitin 1999, ky vit është parë si më i vështiri për këtë monedhë.

Dollari po mposht euron si kurrë ndonjëherë. Për herë të parë në këtë vit, monedha e përbashkët europiane është kuotuar në nivelet më të ulëta historike, duke u këmbyer në bursën ndërkombëtare me 1.06 dollarë. Efekti ka qenë i menjëhershëm edhe në tregun shqiptar. Dollari këmbehet me 127 lekë, ndërsa euro po pëson një rënien më të madhe të 5 viteve të fundit. Vlera e euros përballë lekut ka shkuar në 135.6

Kreu i Bankës Qendrore Europiane (ECB) Mario Draghi ka paralajmëruar se rimëkëmbja e eurozonës varet nga veprimi politikëbërës monetar. Që nga fillimi i nëntorit monedha e vetme ka rënë me rreth pesë për qind kundrejt dollarit, për t’u ulur në rreth 1.0584

Të dy monedhat janë të vendosura për të arritur barazi dhe euro mund edhe të jetë nën një.

Komentet e Draghi u panë si një iluzion që BQE është e vendosur të zgjerojë programin e saj të shtypjes së trilion euro-ve, kjo në një përpjekje të dëshpëruar për të mbështetur ekonominë. Por banka qendrore e SHBA, është duke lëvizur në drejtim të kundërt dhe pritet të rrisë normat e interesit muajin e ardhshëm. Si rezultat, dollari ka përjetuar një tubim të madh.

Nëse në fund të vitit, Rezerva Federale vendos të rritë interesin e dollarit, atëherë në “erë” e re do të hyjë në historinë e monedhave.

Fawad Razaqzada, analist i tregut në Forex.com, ka thënë: “EUR/USD është ende i çalë, tani nën 1.06. Kjo absolutisht mund të shembet javën e ardhshme ku dollari do të vlerësohet më tej. Tregu duket i bindur se Fed do të ecë mbi normat e interesit në dhjetor dhe do të forcojë rripin e tij më tej në vitin 2017. Ndërkohë që BQE dhe bankat e tjera të mëdha qendrore pritetqë të mbajnë qëndrimet e tyre aktuale jashtëzakonisht të lirshme ndaj politikave të paprekura edhe në vitin 2017”.

Dollari po bëhet më i fortë sidomos kundrejt monedhave ku banka qendrore është nën monedhën euro. Dobësimi i euros do të sjellë këste më të ulta për ata që kanë një kredi në këtë monedhë, por do të ulë fitimet e eksportuesve shqiptarë, të cilët pjesën më të madhe të tregtisë e kanë me vendet e Bashkimit Europian.