Kënaja, produkti bio për flokë të shëndetshme

Bima e kënasë (el-hinna, alkhanna, lawsonia inermis) rritet në vende të nxehta dhe të thata me temperaturë prej 19-27 gradë celcius.

Bima është e gjatë prej 3-5 metra dhe prodhon lule të bardha pak në të kuqe. Gjethet kanë formë eliptike 2-3 cm të gjata, kurse frutat janë të rrumbullakta dhe të kuqe dhe në të gjenden me qindra fara.

Kënaja shitet në formën e pluhurit që hollohet në ujë të ngrohtë dhe shndërrohet në formën e kremit.

Që në kohët e hershme është përdorur për ngjyrosjen e flokëve. Gratë indiane e kanë përdorur rregullisht për flokët dhe rezultati është i dukshëm. Gjithashtu ka dhe veti kuruese për flokët kundër  rënies së flokëve, i jep volum, kundër zbokthit, forcon rrënjën si dhe  jep shkëlqim.

Për rezultate të mira shtohen disa pika vaj ulliri.