Kush i bashkohet ushtrisë paguhen 7800 euro

Sllovenia ka vendosur për të bërë këtë veprim për të rritur interesin në thirrjet ushtarake.

Ushtria sllovene aktualisht përbëhet nga 6,955 anëtarëve këtij numri i mungojnë 299 pjesëtarë si parashihet në plani e caktuar, mirëpo u bëhet thirrje kandidatëve të rinj që të aplikojnë për ushtrinë, arsyeja e vetme është interesimi i vogël për karrierë ushtarake.

“Ne kemi hapur derën vetëm për të rinjtë të cilët nuk mund të gjejnë punë në ushtri dhe në këtë mënyrë mund të vendosin se ku do të vazhdojë të realizojnë ambiciet e tyre”, thuhet në ftesën për ushtarët e mundshme slloven nga Ministria e Mbrojtjes, transmeton lajmi.net.

Për të siguruar një fluks më të madh të kandidatëve, këtë vit kufiri i moshës për njerëzit që mund të aplikojnë për një forcë profesionale është ngritur nga 25 deri 27 vjet, dhe kontratat mund të jenë të përfunduar për pesë deri në dhjetë vjet shërbimi në ushtri.

Fluksi më i vogël në ushtri sllovene, po ndodh përballë hyrjes në NATO dhe kjo ka bërë që  Ministria e Mbrojtës të reagoj pasi mos interesimi ka të bëjë edhe me pagat e ulëta në ushtri.

Sipas të dhënave të publikuara me thirrje për të rinjtë që të aplikojnë për vende të lira, një ushtar me arsim të mesëm mund të fitojnë 665 euro neto në muaj, një lider skuadër 755 euro dhe 900 euro mund të fitoj një toger, pra sipas ligjit për pagat e shërbyesve civil, por ata do të paguhen edhe në varësi të detyrave dhe obligimeve.

Në anën tjetër, shtesat e veçanta që do marrë pagesën ekstra do të jenë ata që janë dërguar në misione paqeruajtëse jashtë vendit, por ndryshe nga të punësuarit tjerë në sektorin publik nuk kanë të drejtën e grevës. /Lajm.net/