Londra do të ndahet nga Britania për tu bë një shtet komb?


Londra do të ndahet nga Britania për tu bë një shtet komb?

Me daljen e Britanisë së Madhe nga BE-ja, një plan i fshehtë është zbuluar e që lidhet me Londrën. Që do të thotë se, Londra mund të bëhet një shtet komb i pavarur nga Britania e Madhe.

Ideja është krijimi i vizave specifike për emigrantët e kualifikuar. Duke folur për propozimet e Londrës për të nxjerrë vizat e veta të punës për qytetarët e BE-së, Mike Hookem tha: “Kjo masë përçarëse shkon përtej autoritetit të kuvendit të Londrës dhe është për të penguar procesin e Brexit”.

“Ajo nuk duhet të lejohet të ndodhë është se Londra në thelb deklaron veten të pavarur nga pjesa tjetër e Britanisë së Madhe”,- shtoi ai.

Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë ka propozuar që bizneset në Londër të sponsorizojë punëtorë të huaj të kualifikuar me një ofertë pune me vizë.

Drejtori i politikave, Sean McKee, tha: “Qyteti ynë do të shembet pa emigrantë. Ne kemi nevojë për një politikë imigracioni që është paksa e ndryshme në Londër. Çështja më e madhe deri tani për bizneset është aftësia dhe stafi. Është jetike që të ardhmen e Londrës nëse Qeveria ndryshon sistemin e imigracionit”.

Kritikët mendojnë që të përcaktojnë një punëtor “të kualifikuar” i cili ka të drejtë të ketë një vizë të tillë, është e vështirë dhe e përcaktuar se ku saktësisht njerëzit duhet të lejohen të punojnë që në fakt është një makth burokratik.

Nëse shtetasit e BE-së do të humbasin punët e tyre, ata do të kenë 60-ditë për të gjetur një të ri para se të deportohen. Një studim ka zbuluar se Britania e Madhe duhet të miratojë një sistem rajonal të vizave në mënyrë që vendi mund të përballen me mungesën e stafit pasi ajo të dalë nga BE-ja.