« IN MEMORIAM » Abdilaqim Ademi, vizionari i politikës shqiptare në Maqedoni, i qoftë I lëhtë dheu i shqiptarisë

Si pasojë e një sëmundje të rëndë ndërruar jetë Abdilaqim Ademi, sekretari i përgjithshëm i BDI-së. Ai ishte njëri nga themeluesit e BDI-së, por ka ushtruar edhe funksione të larta shtetërore.

Njeriu i cili ka qenë gjithnjë i hapur për mediat, gazetarët dhe opinionin gjatë kryerjes së detyrave të larta partiake e shtëtrore.

Abdilaqim Ademi për arsye të ndryshme u shndërrua në një figure unike politike. Ai pati guximin që si zëvendës kryeministër i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë të promovojë edhe implementojë Marrëveshjen Kornizë të Ohrit në frymën e realizmit të kërkesave legjitime të shqiptarëve të Maqedonisë.

Partia e Ademit e cila ishte krahu apo trashigimtarja e UÇK-së në skenën politike shqiptare kundërshtonte ashpër ligjet destriuktive me të cilat u cënohej liria dhe drejta shqiptarëve, andaj me angazhimin e tij dhe bashkëpartiakëve të tij në Maqedoni në frymën e Marrëveshjes së Ohrit u bënë ndryshime rrënjësore ligjoore, kadrovike dhe normative. E që të gjitha ishin në interest ë shqiptarëv e.

Në kohën kur ndodhën punësimet më të mëdha në administratën shtetëror, por jo vetëm edhe të transformimeve të mëdha politike në vend, pikërishtë ai ishte në mesin e shqiptarëve të cilëve deri atë kohë ju mungonte e drejta pop se jo edhe liria e të vepruarit dhe realizimit të drejtave të tyre si shqiptarë.

Nga shumica e shqiptarëve u vlerësuan si të drejta thirrjet e tij për përmirësimin e statusit juridiko-kushtetues të shqiptarëve të Maqedonisë, përmirësimi I kushteve në arsim si dhe mbrojtja e hapësirave urbanistike në vendbanimet shqiptare.

Dhe pas kësaj erdhi koha e integrimit të shqiptarëve e që sot jemi një hap para dyerve të NATO-s dhe BE-së. Synim ky strategjik i politikëbërjes së Abdilaqim Ademit dhe partisë së tij.

Që gjerat të jenë ashtu siç janë kanë kontribur shumë factor. Një ndër më të theksuarat është besimi i shqiptarëve të Maqedonisë në figurën politike të Abdilaqim Ademit. Apo siç e quante herë pas herë lideri I BDI-së, Ali Ahmeti i urrëti i BDI-së, i cili parësore ka të drejtat kolektive të shqiptarëv.

Abdilaqim Ademi do të ngelet në analet e politikës shqiptare të Maqedonisë si një nga figurat politike nga e cila duhet të marrin mësim politikanët e rinj.

Veprimtaria e tij kombëtare dhe politike ka kthyer atë në një politikanë respekti e të paprekëshëm. Ai do ti mungonë shumë edhe vetë liderit të BDI-së, Ali Ahmeti i cili e krahun e tij të djadhtë.

Përndryshe, Abdilaqim Ademi i lindur më 20 dhjetor 1969 në fshatin Shemshovë të Tetovës. Studimet universitare i kishte filluar në Fakultetin e Xehetarisë dhe Metalurgjisë, drejtimi Metalurgji, në qytetin e minatorëve në Mitrovicë, ku kishte mbaruar dy vite dhe për shkak të masave tëdhunshme serbe në Universitetin e Prishtinës, studimet ishte detyruar që t’i vazhdoj në Universitetin Politeknik të Tiranës, ku ka diplomuar në korrik të vitit 1996. Ai më pas ka mbaruar edhe studimet postdiplomike.

Ai ishte nënkryetar për zbatimin e Marrëveshjes së Ohrit në Qeverinë e Maqedonisë që nga viti 2008 , Ministër i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor 28 korrik 2011 deri më 20 qershor 2014 dhe Ministri i Arsimit dhe Shkencës në periudhën prej 20 qershorit 2014 deri më 16 janar 2016.