Во вселената ќе има астероид кој ќе се вика Пранвера Хисени, по името на 21 годишната девојка од Косово, која е основач на првата астрономска програма во државата. Пранвера е студент на Факултетот за природни науки и математика при универзитетот во Приштина и достоинствено го застапува Косово во сферата на астрономијата. Таа е воодушевена што малото вселенско небеско тело ќе го носи нејзиното име.

„Голема привилегија за мене и клубот ‘Астрономи Аутрич оф Косово’ е тоа што астероид носи мое име. Навистина останав без зборови. Се чувствувам најсреќната личност на светот…“ – напиша Пранвера на својот фејсбук профил

Таа отсекогаш ги сакала месечината и ѕвездите. Во 2015 година во Приштина го основала клубот „Астрономи Аутрич оф Косово“, организација која денес има повеќе од 100 членови, а освен во Косово, дејствуваат и во Скопје и Тирана работејќи на популаризација на астрономијата.

Шефкије Аласани