Во време кога сите се претрупани со работа, но ги натежнуваат грижите дека куќата ќе им прооди; секој сака да помине со најмалку работа, но да извлече максимални резултати.

Работите се сосема поинакви за оние кои работат од дома или се невработени. Тие секако имаат повеќе време да му се посветат на домот, но оние кои сакаат да имаат чист дом без премногу да се врткаат околу куќата треба минимум еднаш во неделата да чистат со правосмукалка.

Сепак, ова правило не важи за секое домаќинство бидејќи постојат дополнителни фактори кои влијаат на бројот на денови во кои треба да ја вклучите правосмукалката. Оние домови каде се движат миленици треба зачестено да ја вклучуваат правосмукалката-три до четири пати во неделата.

Кога се брзате, а сакате да зачистите низ куќа задолжително поминете ги најфреквентните делови од домот, а остатокот завршете го некој друг ден. Минимум еднаш во месецот поминете под мебелот инаку нивото на прашина и нечистотија брзо ќе се наталожи и може да предизвика непријатен мирис и појава на алергии.