‘Mos u sëmursh’ në Shqipëri/ Ja ilaçi që mund t’i shpëtonte jetën 15 vjeçares, futesh në burg po e solle

 

Ditën e djeshme  16- vjeçarja, Blerta Pepa humbi jetën hipertermia malinje. Por jeta e Blertës mund të ishte shpëtuar nëse medikamentit “DANTROLEN” do të ishte i pranishëm në sallën e operacionit.
Në vende që ka të dhëna të regjistruara, si SHBA-ja, vdekshmëria në vitin 1960 ishte 80% për shkak të mungesës së këtij medikamenti. Pas futjes në përdorim të, vdekshmëria është ulur në 5%.

Mjafton të bëni një kërkim të thjeshtë në faqja e Agjencisë Kombëtare të Barnave për të parë do t’ju rezultojë se ky medikament nuk është në regjistrin e barnave të vendit tonë. Por edhe nëse e fut privatisht, do të ishte i paligjshëm dhe për këtë dënohesh.

Secilit prej nesh mund t’i ndodh kjo dhe nëse i nënshtrohemi një operacioni të tillë kemi vetëm 20% mundësi të mbijetojmë. Ky nuk është rasti i parë që ka ndodhur për shkak të mungesës së këtij medikamenti sepse edhe për vdekjen e 11- vjeçarit, Denis Alimadhi nga operacioni në sy mund t’i ishte shpëtuar jeta.