Planeti i Jupiterit ka 69 hëna

 

Planeti i Jupiterit është një “koleksionues” i hënave. Astonomët kanë arritur që të zbulojnë dy hëna të reja në orbitën e tij dhe totali ka arritur në 69.

Disa nga hënat në Jupiter kanë orbita misterioze që i bëjnë ato të vështira për tu ndjekur. Në fillim të vitit 2016 astromët zbuluan se 14 prej këtyre satelitëve ishin “hëna të humbura”. Disa prej tyre janë gjurmuar dhe gjetur.

Ndërsa të hënën u bë njoftimi për gjetjen e dy hënave të reja.

“Kishim më shumë se një vit që po bënim vëzhgime,”-ka thënë Scott S. Sheppard i Institutit Carnegie për Shkencën. “Arritëm të zbulonim 2 hëna të reja në Jupiter dhe kemi në total 69 hëna të njohura.”