Pse është e domosdoshme pirja e kafes

Kafeja për shumë njerëz është bërë rutina më e domosdoshme. Shumë persona nuk mund të vazhdojnë ditën pa pirë kafen e mëngjesit. Përveç varësisë që bën tek njerëzit kafeja ka dobi shumë të rëndësishme në organizmin e njeriut. Ja disa nga dobitë e kafesë:
Sëmundja e Parkinsonit. Konsumimi i rregullt i kafesë zvogëlon rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit. Një numër studimesh kanë treguar se njerëzit që pinë kafe rregullisht janë shumë më me pak gjasa të zhvillojnë sëmundjen e Parkinsonit.

Diabeti. Konsumimi i kafesë është potencialisht proaktive kundër zhvillimit të diabetit tip 2. Një studim prospektive kohore si pjesë e US Nurses Health Study ka zbuluar se konsumimi i matur si i kafesë të dekafenizuar dhe asaj të kafenizuar mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit tip 2 tek grate në moshë të re dhe ato në moshë mesatare.

Gurë në fshikëzen e tëmthit. Ekzistojnë disa dëshmi se pirja e kafesë mund të jetë mbrojtëse ndaj formimit të gurëve në fshikës si tek gratë ashtu edhe te burrat. Gurët në veshkë. Konsumimi i kafesë ul rrezikun e formimit të gurëve në veshka. Kafeja rrit vëllimin e urinës kështu duke parandaluar kristalizimin e kalciumit të acidit oksalik, komponenti kryesor më i zakonshëm i gurëve në veshka.

Sëmundja e Alzhemerit. Konsumimi i rregullt i kafesë mbron njerëzit kundër sëmundjes së Alzhemerit. Një studim i fundit tregon që kafeja ekuivalente i pesë filxhaneve në ditë ka zvogëluar ndërtimin e pllakëzave destruktive në tru.