Rezultati i referundimit: zviceranët i thonë PO lehtësimit të marrjes së nënshtetësisë!

Një lajm i mirë vjen nga Zvicra për të gjithë qytetarët me nënshtetësi jo të qartë apo aso që synojnë ta marrin pasaportin zviceran.

Kjo vlen sidomos për shqiptarët që përbëjnë një prej komuniteteve më të mëdha në këtë shtet.

Sot, qytetarët në Zvicër kanë votuar për t’i lehtësuar rregullat e rrepta të marrjes së nënshtetësisë zvicerane, duke ua bërë shumë më të lehtë emigrantëve të gjeneratës së tretë marrjen e nënshtetësisë zvicerane.

Të qenit i lindur në Zvicër nuk ta garanton nënshtetësinë. Banorët jo-zviceranë duket patjetër të presin 12 vite para se ta aplikojnë për nënshtetësi.

Po ashtu, për ta marrë nënshtetësinë duhet kryer teste dhe intervista qeveritare, të cilat mund të jenë të shtrenjta.

Rezultatet e para tretojnë se 60 për qind e votuesve zviceranë i kanë thënë po thjeshtëzimit të këtyre rregullave.

Me rregullat e reja emigrantët e gjeneratës së tretë – të cilët janë lindur në Zvicër dhe prindërit dhe gjyshërit e të cilëve kanë jetuar përherë në Zvicër –  do të përjashtohen nga intervistat dhe testet në procesin e natyralizimit.