Rusia në krizë financiare,


Rusia në krizë financiare, Moska e dëshpëruar nis programin shtrëngues

Rusia ka zbuluar një program shtrëngues dramatik në një përpjekje të dëshpëruar për të mbështetur ekonominë dhe për të shuar zemërimin e publikut, në mes të fatkeqësisë më të keqe financiare të vendit në vit.

Moska është e vendosur për të shkurtuar shpenzimet qeveritare dhe ti nënshtrohen një shteti të shitur, në shpresën e mbylljes së buxhetit, pasi çmimet e ulëta të naftës dhe sanksionet ekonomike kanë zhytur vendin në krizë.

Gazeta Britanike “Daily Express”, shkruan se familjet kanë parë kushte pikiate, në mes të të ardhurave në rënie, të një inflacioni të lartë dhe të një recesioni të dhimbshëm që ka zgjatur gati dy vjet.

Kremlini tani planifikon të sëpasë shpenzimet e mbrojtjes nga më shumë në një çerek viti të ardhshëm. Dhe në një orvatje për të rritur rezervat e qeverisë, Moska dëshiron që të luftojë deri te prodhimet e  naftës.

Në të njëjtën kohë, gazeta nënvizon se: “Kremlini dëshiron një rrjedhë të qëndrueshme të privatizimeve për të sjellë rreth 3.9bn euro çdo vit deri në vitin 2019”.

Ekonomia e Rusisë është goditur nga sanksionet që lidhen me krizën e Ukrainës, ndërsa të ardhurat e naftës kanë rënë. Ekonomia vitin e kaluar u tkurr me 3.7 për qind dhe është e vendosur për të kontraktuar përsëri këtë vit.

Tani vendi shpreson masat e planifikuara drastike do të stabilizojë ekonominë, për të ulur deficitin buxhetor me një pikë përqindjeje gjatë viteve të ardhshme, nga niveli i tanishëm prej pothuajse katër për qind.

Një zyrtar i lartë i kabinetit i tha Financial Times se: “Objektivi deficitit është shumë ambicioz për të thënë aspak”