Sa është buxheti i BE-së?

Parlamenti Evropian i dha miratimin përfundimtar buxhetit të Bashkimit Evropian (BE) në vitin e ardhshëm, thuhet në një deklaratë të legjislativit evropian.

Deputetët vendosën që BE-ja të ketë më shumë fonde për mbështetje më të madhe për të rinjtë e papunë, fonde shtesë për iniciativa të rëndësishme për mbështetjen e NVM-ve, të infrastrukturës dhe transportit, projektet kërkimore dhe edukim.

Fondet buxhetore janë 157.86 miliardë dhe 134.49 miliardë kanë qenë kreditë buxhetore për pagesa.

Evrodeputetët në Bruksel pranuan planin financiar me 438 vota “për” dhe 194 “jo” e shtatë ishin “të përmbajtur”.Për vitin e ardhshëm janë dhënë 500 milionë euro më shumë në mbështetjen e të rinjve në gjetjen e punës. 200 milionë janë dhënë për nxitjen e rritjes ekonomike dhe krijimin e vendeve të punës.

Me mbi 11% ka rritje të buxhetit lidhur me migrimin dhe krizën e refugjatëve. Fondet do të përdoren nga shtetet anëtare për të lëvizur refugjatët, duke krijuar qendrat e pritjes, integrimin dhe kthimin e të huajve, të cilët nuk kanë të drejtë për të qëndruar në territorin e BE-së.

Lexo edhe:  Trump fillon mitingjet falenderuese me tone populiste

Një pjesë e fondeve do të drejtohen për forcimin e kufijve të Bashkimit dhe nismat antiterrorizmit.

Deputetët votuan që 728 milionë euro, do të destinohen për t’u marrë me migracionin, duke përfshirë 28 milionë euro më shumë të agjencisë së OKB-së për ndihmë ndaj refugjatëve palestinezë në Lindjen e Mesme (gjithsej 310 milionë euro) dhe tre milionë më shumë për të mbështetur bisedimet e paqes në Qipro (gjithsej 34.8 milionë)