Shënojnë rritje sëmundjet seksuale ne Maqedoni

Shënojnë rritje sëmundjet seksuale ne Maqedoni

Sëmundjet ngjitëse seksuale shënojnë rritje në Maqedoni

0Shares

Numri i të sëmurëve ngjitëse seksuale është në rritje në Maqedoni. Vetëm në këtë verë, zyrtarisht bëhet e ditur se në Institutin për Shëndetin Publik (ISHP) janë evidentuar mbi 100 të sëmurë të rinj

Shumica e tyre janë evidentuar me klamidi, pastaj gonore, herpes dhe sifilis. Sipas dermatologëve, sifilisi është më serioz dhe mund të jetë edhe fatal.

Mjekët thonë se parandalimi më e mir i këtyre sëmundjeve është përdorimi i mbrojtes gjatë marrëdhënieve seksuale. Në këtë drejtim, Maqedonia është në fund të vendeve evropiane për nga përdorimi i kontraceptivëve.

Hulumtimet tregojnë se kontraceptivët oral përdoren vetëm nga 5% e grave, kurse prezervativët shfrytëzohen nga 36% e të rinjve, që është larg nga përqindja evropiane, ku prezervativët shfrytëzohen nga 70% e të rinjve.

Një numër i madh i nxënësve të shkollave të mesme në Maqedoni nuk kanë dëgjuar për kontraceptivët.

Bitcoin(BTC)
11764.9
Ethereum(ETH)
1066.54
Ripple(XRP)
1.39943
Bitcoin Cash(BCH)
1780.6
Cardano(ADA)
0.608606
Litecoin(LTC)
192.618
NEM(XEM)
1.07914
IOTA(MIOTA)
2.77376
Dash(DASH)
828.885
Monero(XMR)
349.649