Shkupi pak histori

Shkupi është kryeqyteti i Republika e Maqedonisë, dhe qëndron në 254 m lartësi mbidetare , ne jug te Shkupit gjendet mali Vodno i cili është i lart 1066 m, menjeher pas saj gjenden malet e Jakupices dhe Karagjices me malin e tyre me te lartë Maja e Selanikut 2540 m, Shkupi eshte qytet modern, me te kaluar historike dhe te begatshme. Qyteti është i njohur qysh ne kohen e lashtë nga Romaket me emrin Skupi (ne përkthim do te thotë Strehë).

Kronikat tregojnë se ngjarjet me te rëndësishme ne historinë e Shkupit janë shënuar ne vitin 518. Qytetit i janë versulur barbaret edhe është rrënuar ne një termet te madh ne atë kohë. Pas këtij termeti një tjetër qytet disa kilometra me larg nga vendi i perparshem eshte ndertuar një qytet tjetër ne afërsi te lumit Vardar, i cili u emërua Shkupi ( Uskub, Skopie, Skoplje )

Në vitin 1963 Shkupin e kapi një termet i madh te cilin 80 % te qytetit e rrënoi, vdiqen me shum se 1.000 vete. Shkupi u rindërtua shpejt dhe si monument historik për këtë termet u ruajt ora e Stacioni Hekurudhor i vjetër e Shkupit e cila u ndal ne atë moment 5:17 i mëngjesit ne te cilin ruhet dhe sot.

Kete moment politika titiste e sllaveve te jugut e përdori me se miri për getoizimin e shqiptareve ne te shtequajturen prej maqedonasve ne lagjen turke. Duke i margjinaliziuar shqipateret një here si mbeturina te një perandorie ish sunduese te vdekur por edhe duke mos i integruar ne infrastrukturën moderne.

 • Numri i banorëve

  Shkupi : 2 012 354

 • Aerodromi : 72 009
 • Buteli : 36 154
 • Gazi Baba : 72 617
 • Gjorgje Petrovi : 41 634
 • Karposhi : 59 666
 • Kisella Voda : 57 236
 • Saraji : 35 408
 • Qendra : 45 412
 • Çairi : 64 773
 • Shutka : 25 000

Stema dhe flamuri i Shkupit