Studimi – Çfarë ndodh në trurin tuaj kur shihni pornografi?

 

Gjithnjë e më shumë të rinj shtohen në listën e atyre që vizitojnë rrjetet pornografike. Një studim i fundit në Australi, tregon se për djemtë mosha është ulur në 13 vjeç, ndërsa për vajzat në 16 vjeç. Studiuesit dyshojnë në efektivitetin e mekanizmave që synojnë të mbrojnë auditorët e rinj nga përmbajtja e të rriturve.

Studiuesja e Institutit Burnet Dr. Megan Lim tha se ishte e befasuar nga rezultatet.

“Të gjithë të rinjtë në studimin tonë thanë se do të shihnin pornografi, dhe po kështu edhe shumica e grave. Ata gjithashtu raportuan se panë pornografi me frekuencë mjaft të lartë”, tha Lim për faqen zyrtare të Institute Burnet.

“Rreth 80 për qind e të rinjve thanë se shikuan çdo javë, dhe midis grave që panë pornografinë, pothuajse dy të tretat shikohen të paktën një herë në muaj”, tha ajo, siç citon ABC-ja e Australisë.

Sipas studimit, mosha mesatare e ekspozimit të parë ndaj pornografisë në Australi është 13 për djemtë dhe 16 për vajzat.

Verifikimi i moshës dhe softueri i filtrimit në internet i përdorur për të mbrojtur audiencat e reja nga shikimi i përmbajtjeve për të rritur, kanë provuar se janë joefektive, shtuan hulumtuesit.

Në letër, ata theksuan se pornografia është një “performancë” dhe ekziston një hendek midis seksit të jetës reale dhe asaj që tregohet në filmat e rritur.

Për ta bërë këtë ndryshim më të qartë tek të rinjtë, klasat relevante të edukimit seksual duhet të futen gjatë shkollës së mesme ose edhe më herët, thanë shkencëtarët.

Studiuesit pohojnë gjithashtu se ata kanë identifikuar një lidhje midis shikimit të pornografisë dhe problemeve të shëndetit mendor, duke thënë se kjo gjithashtu mund të çojë që të rinjtë të bëhen seksualisht aktivë në një moshë më të re.

“Ne nuk jemi për të provuar se shikimi i pornografisë është një gjë e keqe. Por pa dyshim që pornografia shpesh lidhet me disa rezultate negative, siç është shëndeti i dobët mendor “, tha Lim.