Vajza e Saddam Hussein, flet për herë të parë që pas vdekjes së babait

Në mëngjesin e Kurban Bajramit në dhjetor të vitit 2006, Raghad Saddam Hussein, motra e saj dhe fëmijët e tyre ishin shtrydhur së bashku në frontin e televizionit në shtëpinë Raghad në Aman dhe qanin teksa shikonin pamjet e babait të saj duke u varur nga njerëz të maskuar në trekëmbësh.

Saddam Hussein, i cili sundoi Irakun nga viti 1979 deri në përmbysjen e tij dhe kapjen nga një koalicion i udhëhequr nga SHBA në vitin 2003 Saddam nuk pranoi të vendoste kapuçin dhe nuk derdhi asnjë lot teksa po i vendosej laku në qafë. Transmetimi televiziv përfundoi aty por, dikush ka mundur që të regjistroi me celularin e tij dhe e shpërndau videon disa orë më pas.

“Kurrë nuk e kam parë atë moment dhe unë refuzoj për të parë atë”,- tha Raghad, vajza e madhe e Sadam Huseinit për CNN në intervistën e saj të parë që nga vdekja e babait të saj dhjetë vjet më parë.

Ai u  dënua për krime kundër njerëzimit për vrasjen e 148 shiitëve irakianë në vitin 1982.

“Detajet e vdekjes së tij janë të shëmtuara dhe të dhimbshme por, kjo është një vdekje e nderuar,” pati thënë Raghad me telefon nga kryeqyteti jordanez, ku ajo kërkoi strehim pas pushtimit të Irakut 2003.

“Unë nuk mendoj se ai do të kishte shkuar në një vdekje më të vogël se kjo. Kjo ishte një vdekje që sjellë krenari për mua, fëmijët e mi, motrat dhe fëmijët e tyre, për të gjithë ata që e duan atë dhe të ketë një vend për të në zemrat e tyre”.

“Ky njeri sapo ka ardhur në udhëheqjen … Por, nga ajo që është e dukshme, ky njeri ka një nivel të lartë të ndjeshmërisë politike, që është shumë i ndryshëm nga ai që e paraprirë atë”,- tha ajo për CNN. “Ai ka ekspozuar gabimet e të tjerëve, në veçanti për sa i përket Irakut, që do të thotë se ai është shumë i vetëdijshëm për gabimet e bëra në Irak dhe çfarë ka ndodhur me babain tim”.