Zvicra ndihmon Maqedoninë, 76 milionë franga zvicerane ndihmë qeverisë së re

Zvicra mbështet tranzicionin politik, shoqëror dhe ekonomik në Maqedoni që nga viti 1992. Ky bashkëpunim afatgjatë vjen nga tradita zvicerane e solidaritetit dhe përgjegjësisë dhe pasqyron rëndësinë që Zvicra i kushton stabilitetit dhe zhvillimit të Maqedonisë dhe tërë rajonit. Zvicra është e vendosur të thellojë marrëdhëniet me Maqedoninë duke përmirësuar aktivitetet diplomatike dhe të zhvillimit në vend, shkruan Ambasada e Zvicrës në Shkup.

Në 25 vitet e fundit, programi zviceran i bashkëpunimit jo vetëm që do të kontribuojë në procesin e tranzicionit në Maqedoni, por edhe në zhvillimin e marrëdhënieve mes institucioneve zvicerane dhe atyre në Maqedoni, kompanive dhe organizatave të shoqërisë civile.

Zvicra kishte njohur Republikën e Maqedonisë më 12 maj 1993 dhe në marrëdhëniet dypalëshe përdori emrin kushtetues të Maqedonisë. Programi i Bashkëpunimit Zviceran është një aktivitet i rëndësishëm në Ambasadën e Zvicrës në Maqedoni. Një ekip rregullisht koordinon mbështetjen që Zvicra e ka zbatuar përmes Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Sekretariati Shtetëror për Çështje Ekonomike (SECO) në fushat e qeverisjes demokratike, punësimit dhe zhvillim ekonomik, infrastrukturës dhe mjedisit.

Sot, Zvicra është një nga partnerët më të mëdhenj dypalësh të Maqedonisë dhe të strategjisë së re të bashkëpunimit zviceran 2017-2020, që parashikon mbështetjen financiare në vlerë prej 76 milionë franga zvicerane. Objektivi i përgjithshëm i strategjisë së re është të mbështesë Maqedoninë në reforma për të arritur standardet dhe vlerat evropiane dhe për të ndjekur demokracinë sociale gjithëpërfshirëse dhe një ekonomi të tregut, duke përfshirë edhe duke siguruar menaxhim efektiv të burimeve natyrore.

Strategjia ndjek një qasje praktike që fokusohet në përmirësimin e kushteve të jetesës së qytetarëve të Maqedonisë. Detajet e strategjisë do të publikohen më 31 maj 2017 në Shkup.